vrijdag 4 mei 2018

Mei plasticvrij!

Enkele dagen werd de actie "mei plasticvrij" geïntroduceerd. En hoewel wij zeker niet plasticvrij leven (momenteel zelfs minder dan ooit omdat voor Eliene elk kledingstuk na het wassen en drogen in individuele zakjes in de vriezer moet) vind ik het toch wel belangrijk om er van tijd tot tijd bij stil te staan. Op de website van Mei Plasticvrij kan je je opgeven om mee te doen én krijg je ook veel praktische tips hoe je zelf minder plastiek kan gaan gebruiken. Je kan er ook opgeven aan welke onderdelen je zelf wil gaan werken....
Sinds onze dochter in het ziekenhuis ligt, betrap ik mezelf er op dat ik veel vaker snel eens een plastiek bekertje neem of een blikje waar ik dan met een rietje uit drink, kleine flesjes drinken koop, individueel verpakte koekjes, ..... allemaal verpakt, juist, in plastiek. Dus mijn eerste stap was: geen bekertjes of rietjes meer en geen individueel verpakte koekjes. Maar op zich is dat met een klein beetje voorbereiding niet zo moeilijk. Dus wilde ik nog een stapje verder gaan.
Naar de beenhouwer nam ik zelf al bakjes mee, boodschappen doe ik in een bak of boodschappentas die constant in de auto staan, maar wat hier nog wel vaak in huis komt, zijn de vele kleine groentenzakjes. Ik stak al meerdere soorten bijeen in één zakje, maar toch. Dus werd de volgende stap het herbruikbare groentenzakje.Een restje gordijnstof, wat restjes katoentjes, lint en wat flex en ik kon aan de slag gaan.
De zakjes die ik nu gemaakt heb zijn allemaal 35*35. Dat leek me een mooi formaat. Niet te klein dat er wel wat in kan, maar ook weer niet té groot.
Om de zakjes net iets vrolijker te maken, heb ik met de silhouette enkele plezante teksten uitgesneden en de zakjes versiert met een opdruk. Eco mag ook leuk zijn, toch!?2 opmerkingen:

  1. Als je stilstaat bij de hoeveelheid plastic die eigenlijk onnodig is, zoals een komkommer verpakt in plastic...
    Inderdaad: eco mag zeker ook leuk zijn, en dat zijn deze zakjes: superleuk!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt Natalie. Dat van die komkommers snap ik ook niet. Ik las er onlangs een heel artikel over en snap de reden nu beter maar kan me toch niet voorstellen dat de plastiek beter is dan de kans dat er mss sneller bederf op treedt en er dus sneller overschotten moeten weggegooid worden.

    BeantwoordenVerwijderen